Арктика зеленіє, натякаючи на серйозні наслідки зміни клімату

Інтригуючі зміни можна пояснити більш високими температурами, теплим повітрям, а також більш високою вологістю і температурою грунту.

Полярне коло захоплює уяву колосальною кількістю снігу і заморожених пейзажів, висічених на білому горизонті разом з білими ведмедями. Але тепер ця ідилічна крижана картина самих північних снігових шапок може скоро перетворитися в землю, повну зелені, оскільки вона перетворюється в умовах різкої зміни клімату.

Кілька досліджень, проведених вченими НАСА, малюють похмуру картину арктичної тундри, яка зеленіє в її верхів’ях на Алясці, північному узбережжі Канади, Сибіру, а також у Квебеку і Лабрадорі. Такі зміни, що інтригують можна пояснити високими температурами, теплим повітрям, а також високою вологістю і температурою ґрунту.

В результаті широкого озеленення трав’яниста тундра перетворюється в чагарники, тоді як чагарники поступово стає густішим і густішим. Така зміна ландшафту може мати небезпечні кліматичні наслідки в довгостроковій перспективі, оскільки вони можуть серйозно порушити регіональний водний цикл на додаток до енергетичного і вуглецевого циклу.

Екологи з Університету Північної Аризони вважають, що Арктика – один з найхолодніших біомів на Землі, але він також швидко нагрівається. Такий рівень потепління із загрозливою швидкістю може довести, що Полярне коло є орієнтиром для подальшого прогнозування небезпек глобальної зміни клімату за межами Арктики.

 ""

Проте підвищення температури перетворює ландшафт тундри в покриту лісом землю. Це додатково підтверджується оцінками того, що швидкість вуглецевого циклу в північних частинах Арктики є найвищою за 40 років.

Різні дослідження, які були проведені дотепер, припускають, що з 1985 до 2016 року колосальні 38 відсотків тундрових земель стали свідками озеленення, в той час, як лише 3 відсотки потемніли, що означає зникнення зеленого покриву на значній частині території Землі.

Зелений покрив вимірюється за допомогою геологічних досліджень, які забезпечують безперервні космічні записи рослинності Землі з використанням супутників Landsat. Ці супутники Landsat використовують кількість видимого та ближнього інфрачервоного світла, відбитого зеленої та листяної рослинності чагарників і трав.

Дотепер переконливі дослідження припускали, що підвищення температури призводить до відтавання або танення вічної мерзлоти, що дійсно прискорює ріст зелених рослин на поверхні, а потім вони поглинають вуглекислий газ за допомогою фотосинтезу. У зв’язку з високими температурами та порівняно більш жарким літом кількість часу, протягом якого вуглецеві залишки зберігаються в ґрунті Арктики, різко скоротилося і викидається в атмосферу у великих кількостях.

Ось чому багато вчених побоюються того факту, що це порушило динаміку вуглецевого циклу, оскільки в атмосферу викидається більше вуглекислого газу, ніж кількість, що поглинається рослинами.

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.