У чому секрет 666-го числа? Те, що ви не знали про число «звіра»

У біблійній апокаліптичної книзі Одкровення 3:18 говориться про число 666 - як про число "звіра ".

Ви б купили старий автомобіль з номером 666? Або влаштуватися на роботу за адресою з номером будинку 666? Зрештою, 666 – сумнозвісне «число звіра», нібито таємний код сатани для зла.

У біблійній апокаліптичної книзі Одкровення 3:18 говориться: «Ось мудрість. Нехай той, хто розуміє, вирахує число звіра, бо це число людини, а його число 666 ».

З цього уривка здається, що 666 – щасливе число Люцифера. Але коли ви заглиблюєтесь в Біблію і її історичний контекст, є свідчення того, що автор Одкровення використовував цифри, щоб відправити своїм раннім християнським читачам закодоване повідомлення.

Коли літери теж цифри

«Звір» був посиланням на злу істоту, яке автор Одкровення бачив, як він піднімався з землі в баченні (Одкровення 13: 11-18). Ця істота могла творити чудеса, вимагала, щоб всі були «позначені» своїм ім’ям або номером, щоб купувати і продавати що-небудь і також убив би тих, хто не поклонявся цьому. Отже, хто це був? Протягом століть люди задавалися питанням, хто цей звір, хто приходив і йшов, ще не прийшов або ні до кого конкретно.

Книга Одкровення була написана грецькою мовою, мовою християнського світу в першому і другому століттях до н.е. На грецькій мові не було чисел, чисел, які ми дізнаємося сьогодні. Наші так звані «арабські цифри» – 0, 1, 2, 3 і т. д. – були розроблені кілька століть тому. Замість цього кожна буква грецького і івритського алфавіту мала числове значення. наприклад:

альфа = 1

бета = 2

пі = 80

фунтів на квадратний дюйм = 700

Ті хто говорять по-грецьки християни, які читають Одкровення, їм було б дуже зручно читати букви у вигляді цифр. Ось так цифри відображалися на ринку або в юридичних документах. Їм також було б зручно перетворювати цифри назад в букви завдяки практиці, званої ізопсефія.

Ігри в слова з числами

Isopsephy, по-грецьки, означає «рівний по числовим значенням» і був популярним способом гри зі словами в першому столітті. Хитрість полягала в тому, щоб скласти числове значення одного слова, а потім знайти друге слово або фразу, які підсумовуються з тим же числом. Вважалося, що слова, які були рівні за чисельністю, мали особливий зв’язок.

Один з найвідоміших ізопсефія першого століття згадувався римським істориком Севтоніем. «Розрахунок новий: Нерон вбив свою матір». У цьому випадку ім’я імператора «Нерон» дорівнює 1 005, те ж саме значення фрази «його мати вбила». Для римлян, які підозрювали, що безжалісний імператор вбив його матір, ця ізопсефія була доказом.

Археологи навіть виявили давньоримські графіті, які замінювали числа іменами, говорить Томас Ваймент, професор класики в Університеті Бригама Янга.

«В Смирні і Помпеях є графіті, на яких написано:« Я люблю її, число якої становить 1308 », – каже Ваймінг. «Це досить часто. І, сподіваюся, все правильно зробили свою математику і змогли встановити зв’язок ».

«666» було закодованим повідомленням

Уейт і більшість інших біблійних дослідників не сумніваються, що автор Одкровення намір 666 ізопсефія, розв’язуваної його читачами першого століття.

«Автор каже, що це число людини, яке є класичною формулою ізопсефія», – каже Ваймент, недавно співавтор статті про Одкровенні 13:18 і ранніх християнських ізопсефія. «Християни знали б відразу, це закодоване повідомлення».

Одкровення, як відомо, загадково і повинно було бути таким навіть для початкової аудиторії. Вайомінг каже, що в апокаліптичних писаннях ангел або інший небесний посланник часто розкриває їх значення за допомогою закодованої мови.

Як читач, ви бачите щось очима провидця, і він говорить вам: «Ви повинні це зрозуміти», – каже Ваймен. «Це частина вашого досвіду та участі в баченні».

На думку більшості вчених, 666 був ще однією закодованої посиланням на Нерона, «звірячого» імператора, який жорстоко переслідував перших християн в Римській імперії.

Щоб вирішити ізопсефія і прирівняти Нерона до 666, вам потрібно використовувати повне ім’я «Цезар Нерон» на грецькій мові. Якщо Цезар Нерон транслитерируется на іврит як nrwn qsr або «Нерон Кесар», а потім обчислюється, цифри складають до 666. Цікаво, що в деяких ранніх рукописах Одкровення число пишеться як 616 замість 666. Загальна пояснення полягає в тому, що «Цезар» Нерон »написаний по-різному на грецькому і латині, іншою мовою, якою розмовляли ранні християни. У латинській версії букви складають всього 616.

Інші читання «666»: досконале недосконалість сатани

Не всі дослідники Біблії переконані, що 666 – це просто ізопсефія. Джеймс М. Гамільтон, професор біблійного богослов’я і автор книги «Одкровення: Дух говорить з церквами», бачить потужний символізм в повторенні числа 6.

У біблійному символізмі, каже Гамільтон, число сім представляє «завершеність» або «досконалість». Справжня повнота була досягнута тільки через Ісуса Христа, який врятував світ своєю досконалою жертвою. Якби у Ісуса був символічний номер, це було б 777.

Присвоївши 666 «числу звіра», автор Одкровення попереджає християн остерігатися «дешевого наслідування Христа» сатаною, каже Гамільтон. «Це найкраще, що може зробити сатана, якщо не брати до уваги досконалості».

Для Гамільтона ці «лже Христи», підняті сатаною, можуть прийняти форму корумпованого імператора, такого як Нерон, або навіть сучасних культурних норм, що повстають проти Бога.

«Якщо участь в цій культурі тягне за собою поклоніння хибним богам або заперечення того, чому вчить Біблія, християни повинні сказати:« Я не збираюся брати число або ім’я звіра », – каже Гамільтон.

Популярне

Схожі статті

“Чоловіка тобі багатого”: Ксенія Мішина в латексі дала пораду всім жінкам, які і самі можуть розбагатіти

Ксенія Мішина продемонструвала кадри з нової фотосесії. Окрім того, знаменитість поділилась роздумами стосовно фрази, яку вона чула багато разів.

Таємнича Клавдія Петрівна показалася на концерті в Артема Пивоварова та в його кліпі: як виглядає співачка

Зірка TikTok Клавдія Петрівна здобула шалену популярність, оскільки записує пісні й знімає кліпи, не показуючи свого обличчя. До ажіотажу довкола особи виконавиці доклав руку й Артем Пивоваров.

З простого хека за 15 хвилин готую смачну страву як у ресторані: навіть сковороду мити не треба. Це вау

З будь-якої простої і недорогої риби можна приготувати якісну страву ресторанного рівня, яка здивує всіх вишуканим смаком. Спробуйте приготувати хек з томатами на сковороді.