Неправдоподібна, але реальна історія Петра Патрушева, який уплав втік з СРСР, обдуривши прикордонників, за що отримав заочний розстріл

Через «залізну завісу» і сувору регламентацію більшості сфер суспільного життя багато громадян Радянського Союзу намагалися знайти шлях його покинути - часом їх прагнення доходило до відчайдушних вчинків. Серед головних сміливців можна виділити Ліліану Гасинську і Петра Патрушева.

Історія цього юнака навіть більш дивна, ніж у авантюристки Ліліани, про яку ми писали нещодавно тут. Але радянські люди про неї не знали – все засекретили повністю.

Ким був Петро Патрушев

Сталося це в 1962 році. Плавець, студент і на той момент ще радянський громадянин Патрушев жив в Батумі – всього за 30 з гаком кілометрів від Туреччини. Переплисти таку відстань для звичайної людини буде майже нереальним завданням, але хлопцеві стали в нагоді заняття плаванням з самого дитинства. Готуватися до ризику довго не довелося, адже речей взяти з собою не вийшло б, тому Петро приплив в одних тільки ластах і плавках. Сміливцю підкорилося навіть Чорне море.

Петро Патуршев в юності
Петро Патрушев в юності

Зрозуміло, влада СРСР дізналася про авантюру спортсмена, і навіть «заочно» засудила його до вищої міри – розстрілу. Але знайти або повернути назад Патрушева не представлялося можливим – юнак уже розібрався з турецькою стороною питання, переїхав до Австралії і знайшов там роботу перекладача. За іронією долі, пізніше Петро не раз буде присутній на зустрічах з лідерами його колишньої батьківщини – з президентами Російської Федерації.

Фото Петра Патрушева
Фото Петра Патрушева

Невже юнака штовхнули на такий ризик тільки тоталітарні уклади СРСР? Не дуже. Молодий спортсмен був одним з тих, хто повинен був поїхати на Олімпіаду в Токіо 1964 року народження, але його не взяли. Пізніше через низку невдач він не вступив до університету, ледь сховався від військкомату, прикинувшись психічно хворим, а потім втік з лікарні. Після таких «пригод» залишатися безкарно в Радянському Союзі або будувати повноцінну кар’єру не вдалося б – а значить, залишалося тільки втікати.

Петро Патрушев
Петро Патрушев

Свій заплив Патрушев організував після заходу сонця – щоб складніше було його помітити з лінії берега. Він навіть не виходив до води безпосередньо, а пробирався по зрошувальному каналу. Щоб його не помітили, Петро не підходив до лінії прибою – до моря він пробрався по замулених берегах зрошувального каналу. У воді втікача чекало багато перешкод: човни-патрулі з прикордонниками, рибальські сіті, агресивна живність … Але хоробрість і витримка допомогли дістатися до іншого берега. Нехай юнака там відразу ж заарештували, головне, що Радянський Союз залишився по той бік Чорного моря.

Петро Патрушев з академіком Андрієм Сахаровим
Петро Патрушев з академіком Андрієм Сахаровим

Патрушев відсидів півтора року в турецькій в’язниці за підозру в шпигунстві, але слідчим так і не вдалося вибити з нього зізнання про «справжній» спосіб появи у турецьких берегів. А потім він вийшов на свободу і відразу ж відбув до Австралії. Там і вивчився, знайшов  роботу синхроністом-перекладачем, і працював з вищими особами РФ. Наприклад, він перекладав зустріч Прем’єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.

Патрушев на Прем'єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.
Патрушев на зустрічі Прем’єр-Міністра Австралії Говарда з Володимиром Путіним в 2007 році.

А перед цим працював на зустрічі прем’єр-міністра Австралії Кевіна Радда з Михайлом Горбачовим.

Петро Патрушев на Красній площі
Петро Патрушев на Красній площі

Після 1990-тих (коли радянські судові накази були анульовані) навіть кілька разів приїжджав на Батьківщину. Останній раз Петро повернувся в Росію вже в 2000-і в якості миротворця і будівельника мостів і заснував в Москві CRN (мережа вирішення конфліктів), опору Центру вивчення світу і конфліктів при Сіднейському університеті. Він перевів сотні книг в російської на англійську, випустив цілу бібліотеку аудіокниг російською мовою, за якими навчали і навчають іноземців розмовляти російською.

А в СРСР його визнали божевільним і злочинцем. Помер Петро Патрушев в 2016 році. Ось перша частина фільму про нього (англійською мовою). Всього про  Патрушева знято 4 картини.

Популярне

Схожі статті

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.