Лайлива фраза Діда Панаса ввійшла до словників: чи й справді дідусь заматюкався в прямому ефірі

Всі, хто народився у другій половині ХХ сторіччя, чудово пам'ятають Дідуся Панаса, під казочки якого вкладалися спати в дитинстві. Потім казкар раптово зник із програми "На добраніч, діти". І тільки тепер ми дізналися, що насправді спричинило звільнення видатного актора з Українського телебачення.

Петро Вескляров, який розважав радянських дітлахів цікавими оповідками, якось не стримався і в прямому ефірі сказав фразу, що стала крилатою ще задовго до “руського воєнного корабля”. Дідуся Панаса миттю прибрали з телеекранів, коли почули: “Отака х…ня, малята”. Згодом ця фраза увійшла до словника з лайками Плуцер-Сарно-Дуліченко-Рудньової.

Щоп’ятниці Дід Панас розважав дітлахів казочками протягом 17 років

З’ясувалося, що нестриманий артист, якого дітлахи буквально засипали листами, мав доволі складну біографію. Народився він ще до революції в єврейській родині. У Тальному, де зростав маленький Пінхас Хаймович Вескляр, була синагога, яку відвідувала вся велика родина.

Петро Вескляров в ролі Олекси Довбуша

Під час Другої світової війни 18-річний хлопчина служив у похідному театрі й опинився в полоні у німців. Оскільки гарно володів українською мовою, назвався Петром Вескляровим. Це врятувало життя молодику. Після війни колишньому полоненому заборонили жити в столиці. То переселився до Луцька, де грав у театрі. Жили з дружиною і сином у комуналці.

Петро Вескляров з онуком

Коли часи змінилися, Петро надумав перебратися до столиці, щоб працювати на студії Довженка, але дружина не схотіла їхати за ним, тож довелося розлучитися. Йому пропонували ролі в кіно, але грошей було недостатньо, тому Петро пройшов проби ще й на ведучого дитячої програми на радіо Діда Панаса. Актору на той момент був лише 51 рік. За 2 роки програма перекочувала на телебачення. Голомозий Петро вбрався в перуку і знімався посеред декорацій сільської хати. Успіх серед малечі він мав шалений. Коли одного разу дідусь кашлянув, то з усієї України йому надійшли посилки з медом.

Пам’ятна дошка, присвячена Петру Весклярову

Є чимало свідчень від людей, що дідусь Панас дійсно вилаявся в прямому ефірі, але самого запису програми на телебаченні не збереглося, тож підтвердження цьому немає. За офіційною версією, актора звільнили, бо він став забувати текст і плутати казки, починаючи розповідати одну і перескакуючи на іншу.

Популярне

Схожі статті

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.