Новина дня: скоро з’являться екологічно чисті біорозкладні шльопанці

Зузана седив розробляє процес, який одного разу можна буде використовувати для виготовлення підошов для взуття і килимків для йоги з органічних відходів.

Біорозкладані пластмаси дуже популярні. Але як і раніше існує дуже мало екологічних альтернатив продуктів, що містять пінопласт. Співробітник ETH Pioneer Зузана Седив розробляє процес, який одного разу можна буде використовувати для виготовлення підошов для взуття і килимків для йоги з органічних відходів.

Зузана седив любить фісташки. «Був час, коли я збирала їх на Сицилії та приносила додому, щоб зробити морозиво», – згадує вона. Тоді вона й гадки не мала, що ця пристрасть пізніше послужить джерелом натхнення для її дисертації, а в кінцевому підсумку і для її бізнес-ідеї.

Але зробім цей крок за кроком: вчений ETH розробляє метод, за допомогою якого зелені відходи можуть бути перероблені в біорозкладаний спінений пластик, який можна використовувати в автомобільній промисловості або будівництві, а також для виробництва підошов для взуття, іграшок, килимків для йоги, пакування або матраців. Іншими словами: будь-який продукт, якому необхідні еластичні властивості, що амортизують, що забезпечуються спіненими матеріалами.

Зараз ці матеріали все ще виробляються з копалин з додаванням синтетичних матеріалів. Отримані в результаті продукти мають величезний вплив на навколишнє середовище, бо пластмаси розкладаються на мікрочастинки десятиліттями або навіть століттями, і вони ніколи не зникають повністю. Крім того, дуже складно переробити вироби з пінопласту.

Рішення Sediva є стійким у двох аспектах: по-перше, біомаса, що використовується в її процесі, являє собою природні відходи, частково надходять з сільського господарства. Таким чином, додаткова обробка землі не потрібно. По-друге, спінений органічний матеріал руйнується набагато швидше, ніж звичайний спінений пластик.

Біопластики переживають бум: обсяги світового виробництва щорічно зростають приблизно на 20-30 відсотків. Але зараз існує дуже мало стійких альтернатив пінопласту, в основному тому, що для хімічного виробничого процесу потрібна сировина з дуже специфічними властивостями. Звичайний пластик починає піниться при додаванні палива, зазвичай при високій температурі та тиску. Навпаки, органічні відходи зазвичай чутливі до нагрівання і не можуть оброблятися при таких високих температурах. «За допомогою біомаси дуже складно домогтися бажаної еластичності піни», – пояснює Седив.

Рішення Sediva включає використання нового палива, який додається під час виробничого процесу і дозволяє біомасі пінитись при більш низьких температурах. Біологічне паливо повністю зелене, на відміну від синтетичних добавок, що використовуються при виробництві пінопласту. Він заснований на суміші газу і води, яку Седив розробила в рамках своєї дисертації в ETH Zurich. Торік вона подала на нього патент в партнерстві з ETH.

Якщо піноматеріали з органічних відходів повинні досягти високого рівня еластичності, необхідно слідувати точному «рецептом». Це містити спеціально розроблений пропеллент, склад на основі органічних відходів і особливий виробничий процес. Седив думає, чи варто їй запатентувати цей «рецепт» в майбутньому.

В рамках своєї програми ETH Pioneer Fellowship Седив зараз удосконалює свій метод для промислового використання. Однак одна річ, яку вона вже знає, полягає в тому, що виробництво нового палива у великих кількостях не буде проблемою. «Ми можемо зробити до 60, а може бути, навіть 100 літрів піни на годину», – говорить вона. Вона має намір довести це в найближчі кілька місяців. Це відповідало б одному з вимог до біопластика, щоб домогтися успіху не тільки в лабораторії, а й на ринку.

Ще однією перевагою методу Sediva є його сумісність з традиційними процесами, використовуваними для виробництва пінопласту, тому потенційним клієнтам не потрібна додаткова інфраструктура.

Пакування – та взуття?

За її словами, потенційні клієнти будуть залежати від того, хто бажає брати участь в пілотних проєктах. Зараз вона шукає галузевих партнерів. «Я думаю, що пакування буде гарною відправною точкою». Тут спінені матеріали використовуються для захисту продуктів або в процесі проєктування. Пізніше ще одним потенційним клієнтом може стати взуттєва промисловість.

Зузана Седив виросла в Чехії та приїхала до Швейцарії вивчати біохімію. Її інтерес до поролонових матеріалів розвинувся цілком природно: він виник після домашнього фісташки морозива. Морозиво – це їстівна піна. Взагалі кажучи, піна – це не що інше, як матеріал з низькою щільністю, осередки або пори якого заповнені повітрям або газом. Хліб – і навіть деревина – можна навіть віднести до тієї ж категорії. Слабкість Седив до фісташкового морозива привела до її наукового інтересу, який, своєю чергою, призвів до її бізнес-ідеї. У своїй дисертації Седив змогла продемонструвати, що її пропеллент на основі газу та води є ефективним засобом виробництва піноматеріалів. В її експериментах знову використовувалося морозиво, на цей раз зі смаком ванілі.

Джерело: ETH Zurich

Популярне

Схожі статті

Легендарний торт “Прага” за домашнім рецептом. Неймовірно смачно: готую на замовлення, хоча може кожен

Від торта "Прага" неможливо відірватися. Якщо зробити десерт удома, то вийде ще кращий, аніж магазинний. Коржі шоколадні, трішки вологі, крем вершковий зі згущівкою та абрикосове варення.

Як зараз виглядає Алла Мазур, яку всі пам’ятають зіркою ТСН з каштановим каре: легенда телебачення змінилася

Усі ми знаємо Аллу Мазур, багато хто запам'ятав її з каштановим каре. Але як зараз виглядає легендарна ведуча ТСН, як і чому змінився її образ. Сьогодні ми розповімо саме про ці зміни її зовнішності.

Можна готувати хоч щодня. Дуже просто, швидко, але як же смачно: пишний пиріг із лохиною в мультиварці

Усім ми любимо випічку, без неї важко уявити затишний вечір. Але ж її можна приготувати дуже просто, достатньо лише мультиварки. Сьогодні ми підготували рецепт пишного та ніжного пирога з лохиною.