В Україні святкують Різдво за Григоріанським календарем: що це значить і чим відрізняється 7 січня

У п'ятницю, 25 грудня, Різдво Христове за Григоріанським календарем відзначають Католицька церква, протестантські церкви, більшість помісних православних церков.

Це свято в Україні досить молодий. Ввели його в 2017 році указом п’ятого президента Петра Порошенка.

Різдво – одне з найбільш значущих і важливих свят для всіх, хто шанує православні традиції. Для свят цієї категорії у православних людей Різдво так само важливо, як і Великдень. А ось для католиків-віруючих є єдиний головне свято року – і це Різдво, яке відзначається завжди 25 грудня.

Де ще Різдво святкують 25 грудня, а не 6-7 січня?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Сьогодні святкують православні в Болгарії, Греції, Румунії, на Кіпрі, в Словаччині.

Традицій або спеціальних обрядів в цей день, можна сказати, немає – свято багато в чому перегукується з православним Різдвом, де готують цілий стіл з різними стравами, запрошують в гості кумів.

Різдво для католицького світу – це свято більш важливий, ніж Новий рік. Саме тому в цю дату наряджають ялинку, тобто різдвяне дерево, і дарують подарунки.

У цей день не прийнято працювати, вся сім’я повинна зібратися вдома, відпочивати, спілкуватися, прийнято згадувати далеких родичів і так далі. В цей день, звичайно ж, є багато прикмет. Адже слов’янські народи дуже вірять у прикмети. Наприклад, якщо день буде холодним, тоді і зима теж буде холодно. Однак ця прикмета не завжди збігається з реальністю, адже останні кілька років взимку тепло.

Коли Україна приєдналася до святкування 25.12 і чому у нас два Різдва?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Починаючи з 2017 року, Україна офіційно святкує Різдво Христове двічі – 25 грудня і 7 січня, причому обидва дні, відповідно до закону, вихідні.

Популярне

Схожі статті

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.