11 вересня: Усікновення глави Святого Славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна. заборони

Предтеча виявився воістину навіть більш шанованим, ніж пророки, так як йому було дано хрестити в поточних водах Того, Кого вони проголосили.

Історія

Божественний Хреститель, Пророк, народжений від Пророка, друк всіх пророків і початок апостолів, посередник між Старим і Новим Заповітом, глас волаючого в пустелі, посланий Богом Посланник втіленого Месії, провісник пришестя Христа у світ (Ісайя 40: 3; Мал. 3: 1 ):

  • хто був зачатий і народжений багатьма чудесами;
  • який був виконаний Святим Духом ще в утробі матері; який вийшов, як інший Ілля Зилот, чиє життя в пустелі та божественне прагнення Закону Бога він наслідував: цього божественного Пророка, після того, як він проповідував хрещення покаяння за повелінням Бога;
  • навчив людей низького і високого рангу, як вони повинні влаштувати своє життя;
  • вмовляв тих, кого він хрестив, і наповнив їх страхом Божим, навчивши їх, що ніхто не зможе уникнути майбутнього гніву, якщо він не буде робити справи, гідні покаяння;
  • завдяки такій проповіді підготували свої серця до прийняття євангельських навчань Спасителя;
  • і, нарешті, після того, як він вказав людям на самого Спасителя і сказав: «Ось Агнець Божий, що на Себе гріх світу» (Луки 3: 2-18; Івана 1: 29-36), після всього цього Іоанн запечатав своєю власною кров’ю істинність своїх слів і став священною жертвою божественного Закону від рук порушника.

 

Це був Ірод Антипа, тетрарх Галілеї, син Ірода Великого.

У цієї людини була законна дружина, дочка Арети, царя Аравії (тобто Аравії Петро, ​​столицею якої був знаменитий набатейске кам’яне місто Петра.

Це Арета, згадана Святим Павлом у II розділі II. Кор. 11:32), без будь-якої причини і всупереч всім заповідям Закону він звільнив її і взяв до себе Іродіяду, дружину свого брата Пилипа, якому Іродіада народила дочку Соломію. Він не відмовлявся від цього незаконного союзу, навіть коли Іоанн, проповідник покаяння, сміливий і строгий обвинувач беззаконня, засудив його і сказав: «Не годиться тобі мати жінку брата твого» (Марка 6:18).

Таким чином, Ірод, крім інших своїх нечестивих дій, додав ще те, що він схопив був Івана, і дав його до в’язниці. Можливо, він відразу ж забив би його, якби він не боявся людей, які надзвичайно шанували Іоанна. Звичайно, спочатку він сам дуже шанував цього праведного і святого людини. Але врешті-решт, пронизаний виразкою божевільної похоті до жінки Іродіадою, він поклав свої осквернені руки на вчителя чистоти в той самий день, коли відзначав свій день народження.

Коли Соломія, дочка Іродіади, танцювала, щоб зробити приємність йому і тим, хто вечеряв з ним, він пообіцяв їй – з клятвою більш дурною, ніж будь-яка дурість, – що він дасть їй все, про що вона попросить, навіть до половини свого королівства.

І вона, порадившись з матір’ю, відразу ж попросила голову Іоанна Хрестителя.

Отже, цей порушник Закону, вважаючи за краще свою злочинну клятву понад приписів Закону, виконав це безбожну обіцянку і наповнив свій огидний бенкет кров’ю Пророка.

Так вийшло, що ця шанована ангелами голова була дана в нагороду за огидний танець і стала іграшкою розпусної дочки, розпусну матір.

Що стосується тіла божественного Хрестителя, то його учні підняли його і помістили в гробницю (Марка 6: 21-29).

Аполітікіон Усікновення глави Предтечі

 ""

Пам’ять праведників оспівується гімнами хвали, але засвідчення Господа досить для тебе, про Предтечу, бо ти виявився воістину навіть більш шанованим, ніж пророки, бо тобі було дано хрестити в поточних водах Того, Кого вони проголосили.

Тому, посперечавшись за істину, ти зрадів звіщати благу звістку навіть тим, хто в пеклі: що Бог явився у плоті, взявши на себе гріх світу і дарував нам велику милість.

Кондак усікновення глави Предтечі

Славне обезголовлення Предтечі було певним божественним улаштуванням, щоб пришестя Спасителя також могло бути проповідувана тим, хто в пеклі. Нехай Іродіада оплакує тоді, що вона зажадала злочинницького вбивства, бо вона любила не закон Божий і не вічне, а єдиного брехливого і минущого.

Заборони

Усікновення глави Іоанна Хрестителя, свято, встановлене Церквою, також є днем ​​суворого посту через скорботи християн по насильницької смерті святого. У деяких православних культурах благочестиві люди не їстимуть в цей день їжу з плоскої тарілки, користуватися ножем і їсти їжу круглої форми.

Популярне

Схожі статті

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.

Люблю готувати це на сніданок. Страва просто незрівнянна, мої її обожнюють: рецепт без жиру та смаження

Коли треба приготувати щось дієтичне на сніданок, користаюся цим рецептом. Готую сирну запіканку без жиру, борошна та манки. Тож за фігуру можна не хвилюватися. Калорій небагато, а білку вдосталь.

Домашні випрошують щодня, діти навіть у школу тягають: рецепт шоколадних млинців. Можна навіть із малюнком

Млинці - проста і смачна, але все ж звична всім страва. Що вийде, якщо додати в них креативу? Сьогодні ми підготували незвичайний рецепт шоколадних млинців, які сподобаються як дорослим, так і дітям.