Спіруліна: супер їжа чи ні?

У 1974 році спіруліна була оголошена ВООЗ «найкращою їжею для людства в 21 столітті», а ЮНЕСКО - «ідеальною і найбільш повноцінною їжею завтрашнього дня».

Спіруліна – це м’які спіралеподібні мікроводорості, що належать до сімейства ціанобактерій.

Що містить спіруліна?

Самий продаваний вид спіруліни – Spirulina platensis, водорість сімейства ціанобактерій. Особливість цих водоростей в тому, що вони низькокалорійні і багаті поживними речовинами: рослинні білки, каротиноїди, залізо, вітамін B12, мікроелементи (цинк, кальцій, мідь тощо), гамма-ліноленова кислота і навіть антиоксиданти.

В якій формі знаходиться спіруліна?

Спіруліна продається в формі синьо-зеленого порошку, зневоднених волокон, таблеток або капсул.

Які переваги спіруліни?

Згідно з мексиканськимм з дослідженням, проведеним в 2009 році, спіруліна надає реальний кардіозахисний ефект, пов’язаний з її дією на ліпіди крові. Спіруліна дійсно сприятиме збільшенню холестерину ЛПВЩ (хороший холестерин), зниження холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин) і тригліцеридів.

Багато антиоксидантів (фикоцианин і хлорофіл, відповідальні за її красивий синьо-зелений колір) роблять спіруліну продуктом, здатним наполовину зміцнювати імунну систему і надавати їй антивікові властивості.

Ряд попередніх досліджень передбачає гіпоглікемічний ефект спіруліни у людей з інсулінозалежним діабетом.

Нарешті, винятковий вміст білка в спіруліни робить її дуже корисною для людей з недостатнім харчуванням, вегетаріанців або веганів. Ці білки також супроводжуються дуже високим вмістом заліза, за що спіруліна отримала прізвисько «морський стейк».

У яких випадках можна порекомендувати спіруліну?

Спіруліна рекомендується людям з високим ризиком серцево-судинних захворювань, людям з діабетом 2 типу, людям, які зменшили або виключили тваринний білок зі свого раціону (флексітаріанци, вегетаріанці, вегани), людям, що дотримують низькокалорійну дієту, люди з недостатнім харчуванням, люди з анемією або підлітки.

Дозування

Рекомендовані дозування варіюються від 1 г в день (для схуднення) до 5 г в день в трьох дозах для терапевтичних цілей (діабет, гіперхолестеринемія тощо).

Спіруліна і схуднення

Якщо спіруліна і має властивості схуднення, вона не допоможе вам схуднути. В основному це високий вміст білка (в ньому 60%, або в 3 рази більше, ніж в яловичому стейку), що робить спіруліну цікавою як частина дієти. Білки насичують і допомагають боротися з виснаженням м’язів, часто пов’язаних з втратою ваги. Однак для підтримки здорової ваги важливо зберігати м’язи, тому що саме вони спалюють калорії навіть в стані спокою. Ще одна перевага спіруліни як частини дієти: велике багатство мінералами і антиоксидантами, які дозволяють долати недоліки і підтримувати форму.

Зберігання

Спіруліна може зберігатися протягом тривалого часу без порушення її поживних якостей, за умови, що вона буде збережена від вологості! Обов’язково закрийте сумку на блискавку або перекладіть її в герметичний контейнер. В ідеалі її слід зберігати подалі від джерел тепла і світла.

Протипоказання

Вживання спіруліни не рекомендується людям, що страждають на фенілкетонурію, людям з надлишком сечової кислоти, а також людям з алергією. Людям з дуже високим рівнем феритину також слід уникати лікування спіруліна.

Побічні ефекти

Повідомлялося про декілька побічних ефектів після вживання спіруліни. У деяких випадках це може викликати нудоту або проблеми з травленням.

спіруліна
спіруліна

Популярне

Схожі статті

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.