Який замінник цукру найкорисніший?

Бажання скоротити споживання рафінованого цукру спонукало багатьох подумати про деякі з таких альтернативних підсолоджувачів.

Завдяки більшому розумінню того, скільки цукру ховається в упакованих продуктах, і новим дослідженням того, наскільки шкідливі для нашого здоров’я солодощі, багато людей намагаються їсти менше цукру і підбирають замінники. Розбираємося, який замінник цукру найкорисніший?

Агава

Агава
Агава

Що це: сироп, який отримують з тої ж колючої рослини, з якої роблять текілу.

Плюси: Агава має досить нейтральний смак і рекламується через низький глікемічний індекс (що означає, що вона може не підвищувати рівень цукру в крові так сильно, як інші підсолоджувачі). Вона також в 1,5 рази солодше цукру, тому теоретично можна використовувати менше.

Мінуси: в неї більше калорій, ніж в столовому цукрі. Що найбільш важливо, в неї більше фруктози (форма цукру, пов’язана з діабетом, серцевими захворюваннями і тощо), ніж в будь-якому іншому підсолоджувач (навіть в кукурудзяному сиропі з високим вмістом фруктози).

Використовувати, чи ні: краще уникати фруктози.

Цикорій

цикорій
цикорій

Що це: цикорій отримують з кореня багаторічної рослини.

Плюси: Як і агава, у нього дуже низький глікемічний індекс. Він також містить важливі вітаміни групи B, розчинну клітковину і багато важливих мінерали, такі як марганець, фосфор, калій, залізо, магній і кальцій. Дослідження показують, що він може запобігти запор і допомогти підтримувати здоровий баланс бактерій в товстій кишці.

Мінуси: він часто поєднується з іншими інгредієнтами при продажу в якості підсолоджувача, що може збивати з пантелику. У ньому немає калорій, як стевія або чернечий фрукт, але калорійність залежить від того, з чим він змішаний.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в помірних кількостях, але перевірте етикетку, щоб побачити, чи містить підсолоджувач тільки цикорій або інші додані цукру і цукрові спирти.

Кокосовий цукор

кокосовий цукор
кокосовий цукор

Що це: він зроблений з соку зрізаних бутонів кокосової пальми.

Плюси: кокосовий цукор має низький глікемічний індекс і, на відміну від агави, також мало фруктози. Він також має нейтральний смак, який ближче до очеретяного цукру, і відмінно підходить для випічки, на відміну від інших замінників цукру (наприклад, рідких).

Мінуси: він містить приблизно стільки ж калорій, що і столовий цукор, і може бути дуже дорогим.

Використовувати, чи ні: якщо ви любите пекти, використовуйте його, щоб зробити печиво і тістечка трохи більш здоровими.

Мед

мед
мед

Плюси: сирий мед супер натуральний (тобто абсолютно необроблений) і містить багато корисних поживних речовин, таких як вітаміни групи B і залізо. Він також може діяти як підсилювач імунної системи завдяки антибактеріальним з’єднанням, які допомагають боротися з інфекціями в організмі.

Мінуси: в ньому більше калорій, ніж в більшості інших альтернатив, і вище глікемічний індекс, ніж у деяких.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в дуже невеликих кількостях, особливо в чаї в сезон застуди та грипу.

Стевія

Стевія
Стевія

Що це: це порошок, який отримують з подрібненого листя рослини, що росте в Південній Америці.

Плюси: він практично не містить калорій і в 100-300 разів солодше цукру, тому ви можете використовувати набагато менше. Він не впливає на рівень цукру в крові, як столовий цукор, і одне дослідження показало, що він може навіть допомогти знизити кров’яний тиск. Після того, як в 90-х роках з’явилися перші побоювання з приводу його впливу на здоров’я, багато досліджень показали, що він безпечний.

Мінуси: деякі експерти кажуть, що необхідно провести додаткові дослідження його впливу на здоров’я в довгостроковій перспективі, оскільки його використання стає все більш поширеним. Його також часто змішують з цукровими спиртами, такими як еритреї, тому прочитайте список інгредієнтів.

Використовувати, чи ні: використовуйте його в помірних кількостях.

Популярне

Схожі статті

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.

Таку вечерю можна подати на свято. Від цього рецепта неможливо відмовитися: картопля з часниковою заправкою

Усі ми любимо смажену картоплю. Це проста, але при цьому смачна і ситна страва. Сьогодні ми підготували рецепт незвичайної та пікантної картоплі з часниковою заправкою, який підійде навіть на свято.