Магнітні бурі впливають на людей, а також на телекомунікації

Молодим і підтягнутим все одно, але у тих, хто старше, можуть виникнути проблеми. Вони повинні враховувати стан магнітосфери в своїх щоденних планах.

Давно встановлено, що магнітні бурі не тільки впливають на працездатність обладнання, порушують радіозв’язок, відключають радіолокатори і порушують роботу радіонавігаційних систем, але також наражають на небезпеку живі організми.

Вони змінюють кровотік, особливо в капілярах, впливають на кров’яний тиск і підвищують рівень адреналіну.

Молодим і підтягнутим все одно, але у тих, хто старше, можуть виникнути проблеми. Вони повинні враховувати стан магнітосфери в своїх щоденних планах. Раніше люди були прив’язані до прогнозів погоди. Тепер вони одержимі геомагнітної ситуацією.

Але що таке магнітна буря?

 ""

Незабаром після запуску перших супутників людство виявило сонячний вітер – безперервний потік гарячої плазми з сонячної корони. На відстані 10-12 радіусів Землі в напрямку Сонця, де енергія сонячного вітру дорівнює енергії магнітного поля Землі, частинки сонячного вітру змінюють свій напрямок і обтікають Землю, утворюючи комета подібну плазму вакуум – магнітосфера.

Розмір його складної, але досить стійкою структури залежить від тиску сонячного вітру і, отже, від сонячної активності.

Хвіст магнітосфери, який простягається на сотні тисяч кілометрів в напрямку, протилежному Сонцю, накопичує магнітну енергію.

Час від часу він виділяється при вибухах, які нагрівають плазму і створюють потужні електричні струми (мільйони ампер). Коли такі спалахи слідують один за одним, магнітосфера заповнюється вщерть гарячою плазмою, а її електричні струми охоплюють всі навколоземний космічний простір.

Ці явища називаються магнітними бурями.

Серце і серцево-судинна система завжди вважалися основними біологічними об’єктами геомагнітної активності. Однак було встановлено, що шкода, завдана магнітними бурями здоров’ю людини, різний.

Експерти встановили, що найбільша небезпека виходить від мікро змін геомагнітного поля, яке збігаються з серцебиттям.

Вони зустрічаються приблизно в половині всіх магнітних бур і найбільш типові для прелюдії до бурі з незначними змінами в геомагнитном поле (в основному впливає на великі висоти) і для фази відновлення, коли геомагнітне поле повертається в нормальний стан.

Медична статистика показує, що 70% всіх мікро перемикань, викликаних геомагнітними порушеннями, супроводжуються аномально високою частотою серцевих нападів (зростання близько 13%) і інсультів (зростання 7,5%).

Низькі і вкрай низькі частоти електромагнітних полів дестабілізують серцебиття, приводячи до раптової смерті або інфаркту.

Медичні експерти, нарешті, пояснили, чому серцеві напади беруть важкі втрати перед магнітною бурею – бо мікропереміщення починаються за 24 години до бурі.

45 космонавтів піддалися огляду під час посадки і польотів різної тривалості, коли вони піддавалися геомагнітних перешкод, а потім вивчили ті ж параметри в нейтральній ситуації.

Вплив магнітної бурі був очевидним. Воно виявлялося в зміні пульсу і артеріального тиску, вегетативних розладах, зменшенні варіабельності серцевого ритму і потужності дихальних пульсацій, а також в більш нерегулярному ритмі серцебиття.

Реакції варіювалися в залежності від тривалість польотів і здатність космонавтів пристосовуватися до нових умов.

Ці ефекти були реакцією тонусу судин і серцебиття на магнітні бурі.

Цілком очевидно, що реакція такої складної системи, як організм людини, на зовнішні чинники багато в чому залежить від її стану. Магнітна буря не є небезпечною для здорових людей.

Але є групи ризику з нестабільним біологічним статусом.

До них відносяться люди, які страждають від ішемічних розладів або гіпертонії, або діти, у яких система адаптації знаходиться в процесі формування.

Новонароджені особливо схильні до ризику.

 ""

Вважається, що просто передбачати шторми контрпродуктивно, бо в результаті люди просто лякаються. Але стійкі мікро варіації різні. Ми повинні зосередитися на цьому при прогнозуванні геомагнітних збурень.

Яка ситуація з прогнозами сьогодні?

Завдяки дослідженням, проведеним в рамках комплексної програми Interbol, вчені краще розуміють природу причинно-наслідкових зв’язків в ближньому і віддаленому космосі, що допомагає їм розробляти методи прогнозування космічної погоди, тобто зміни відстані і часу космічних параметрів, викликаних сонячною активністю.

Безперервний моніторинг сонячного вітру має вирішальне значення для прогнозів космічної погоди. Мікросупутники Chibis, які розробляються Інститутом космічних досліджень, будуть працювати з цією метою в низькоорбітального іоносфері в найближчому майбутньому.

У цій точці гравітаційні сили Землі і Сонця, по суті, перебувають в рівновазі, і з цієї причини космічний апарат може довгий час «затримуватися» поблизу лінії Сонце-Земля, уздовж якої рухаються шкідливі викиди сонячної корони, своєчасно повідомляючи про це – поява небезпечних сонячних спалахів.

Проект сонячних досліджень на більш близькій відстані – Інтергеліозонд – розроблений для більш віддаленої перспективи. Це дозволить побачити полярні зони Сонця, які не видно з Землі передбачити коли магнітні бурі досягнутий нашої планети.

Люди, що входять в зону ризику, зможуть завчасно вжити ліки або обмежити себе в пересуванні.

Схожі статті

Нереально смачний пиріг з сирною начинкою і курагою: забудьте про інші рецепти. Це найлегший тортик у світі

Дріжджовий пиріг із сиром та курагою виходить надзвичайно ароматним. Чаювання з такою здобою вийде ідеальним. А бесіда полине у правильне річище, адже смакота налаштує на приємний лад.

На замітку господиням! Випросила у кондитера рецепт ідеального бісквіта для тортів: тісто ніжне та повітряне

Секрет розкішного торта чи іншого десерту — ідеально пухкий бісквіт. З нашим рецептом бісквіт буде виходити з першого разу і не потрібно пробувати десятки рецептів. Спробуйте та переконайтеся.

Оля Полякова опублікувала неоднозначне фото з 19-річною донькою Машею: підписники бачать на світлині пару

Знаменита українська співачка Оля Полякова та її старша донька Марія знову опинилися під хвилею хейту прихильників. Причиною стало нове фото, яке привернуло увагу публіки.