Чому з’являються прищі на язиці і що з ними робити

Прищі на язиці можуть мати різне походження. Дерматолог Ізабель Галлай розповідає про можливі причини їх появи.

Прищі на язиці: причини запалення

Пряма травма

Помідори, лимон, солоні огірки… «У деяких людей певні продукти можуть викликати набряк смакових рецепторів», – пояснює Ізабель Галлай, – результат: язик покритий невеликими білими гудзиками, схожими на «піки».

Що ми можемо вдіяти? «Це доброякісний запальний механізм: зазвичай язик повертається до свого нормального вигляду через кілька хвилин, максимум – через день», – каже лікар. Не турбуйтесь!

Алергія

Коли імунна система надмірно старанна і запускає свій захист проти явно нешкідливого елемента, це алергія. «Люди, які страждають харчовою алергією (на арахіс, морепродукти, горіхи …), можуть бачити, як їх смакові рецептори набухають, коли вони споживають розглянуту їжу: язик вкритий невеликими білими прищиками, схожими на на «піки». Алергічна реакція триває кілька годин/ кілька днів і повторюється кожного разу при повторному вживанні їжі.

Увага! Якщо є надмірний набряк язика після вживання їжі (наприклад, горіхів кешью, креветок …) необхідно звертатися в невідкладну допомогу – може виникнути питання про набряк Квінке і серйозне респіраторне захворювання.

Що ми можемо вдіяти? Рекомендується консультація алерголога. Примітка: не усі алергії, що викликають прищі на язиці, є харчовими – подумайте і про зубну пасту!

Псоріаз

Ні, псоріаз – це не тільки шкірне захворювання! «Ми також можемо страждати від псоріазу на язиці: ми спостерігаємо прогресуючу червону/ білу пляму», – пояснює доктор Галлай.

Що ми можемо вдіяти? Спостереження дерматолога дуже важливо: зокрема, фахівець може призначити льодяники з кортизоном (місцеві протизапальні препарати), які потрібно розсмоктати в разі кризу.

Аутоімунні захворювання

Виразки на язиці – звичайне явище, однак при деяких захворюваннях (наприклад, хвороби Бехчета) часто виникають виразки. Дуже болючі на дотик, жовтуваті з червоною окантовкою: вони також можуть бути симптомом хвороби Крона.

Що ми можемо вдіяти? «По медичній пораді ви можете проткнути виразку в роті ватним тампоном, змоченим і покритим аспірином: однак важливо запросити попереднє підтвердження у вашого лікаря», – пропонує дерматолог.

Прищі на язиці
Прищі на язиці

Прищі на язиці: інфекційні причини

Герпес

На язиці герпес також може викликати появу маленьких прищиків. Ці прищики дуже болючі і численні, вони можуть навіть кровоточити.

Що ми можемо вдіяти? Обов’язково зверніться до лікаря: терапевт призначить місцевий противірусний засіб та спеціальну рідину для полоскання рота.

Бородавки

Так, у вас може бути бородавка на язиці. «Це стосується людей, інфікованих папіломавірусом (ВПЛ), і тих, хто схильний кусати бородавки на пальцях…», – наголошує доктор Галлай. Бородавки на язиці досить білі, локалізуються по боках.

Що ми можемо вдіяти? Обов’язково потрібно записатися на прийом до дерматолога: крім місцевого лікування іноді необхідно лікування лазером.

Кандидоз порожнини рота

Також званий «оральним кандидозом», в основному вражає дітей: «на всьому язиці є маленькі білі крапки. Це відбувається, зокрема, коли пляшечки погано стерилізовані», – пояснює лікар Галлай.

Пов’язаний з грибком Candida Albicans, кандидоз порожнини рота також може вражати дорослих з ослабленим імунітетом і/ або тих, хто перебуваєна тривалому лікуванні антибіотиками (тоді язик набуває зеленуватого відтінку).

Що ми можемо вдіяти? Лікар або педіатр пропише протигрибкові препарати місцевої дії. Будьте обережні, уникайте кислотних речовин, які посилюють грибкову інфекцію!

Сифіліс

Він нікуди не зник: сифіліс – це інфекція, що передається статевим шляхом (ІПСШ), яка може в разі орально-генітального контакту викликати появу шанкра на язиці. Подібно великий виразці, цей шанкр дуже твердий на дотик, безболісний, жовтувато-червонуватий на вигляд. На пізніх стадіях сифілісу можна побачити «бляшки» на язиці.

Що ми можемо вдіяти? Якомога швидше зверніться до лікаря (терапевта або спеціаліста)! Необхідно організувати лікування ІПСШ як для пацієнта, так і для його статевих партнерів.

Прищі на мові
Прищі на язиці

Популярне

Схожі статті

Стомилася від багаторічної самотності: 55-річна Надія Матвєєва знайшла щастя з молодим коханим, якому 35

Надія Матвєєва відома всім як ведуча телепрограм «Все буде добре», «Все буде смачно» та інших. Протягом багатьох років вона давала глядачам корисні поради. А що ж відбувається в її особистому житті?

Надя Дорофєєва не може стримати сліз, коли пригадує участь у “Шансі”: чим розчулила дівчина Кузьму Скрябіна

У кожного українського артиста є своя історія стосунків із Кузьмою Скрябіним. Не залишилася осторонь і Надя Дорофєєва, пригадавши, як співпрацювала з музикантом у шоу "Шанс".

“Артист ніколи не буде до цього готовий”: Катерина Кухар “прийняла естафету” від Шоптенко і отримала травму

Олена Шоптенко травмувала колінні зв'язки, тоді як Катерина Кухар розповіла про надрив м'язів. Обидві знаменитості поділилися, як почуваються після професійних травм.