Вчені придумали, як можна відновити зубну емаль

На даний момент метод знаходиться на стадії тестування, але результати багатообіцяючі.

Команда вчених розповіла, що нарешті-то з’ясувалося, як можна відновити зубну емаль – розробка, яка може повністю змінити стоматологічну сферу.

Проблема відновлення зубів

Зазвичай зубна емаль не відновлюється після того, як вона зламається або зношується – ось чому стоматологи в даний час вдаються до заповнення проміжків штучними пломбами. Однак дослідники з Китайського університету Чжецзян і Дослідницького інституту Цзюцзян розробили гель, який, за їхніми словами, може допомогти у відновленні емалі зубів. Наприклад, зуби мишей регенеруються на протязі 2 діб. Такі результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances.

Необхідні подальші випробування

До того, як гель можна буде використовувати в медицині, треба буде пройти довгий шлях, але це багатообіцяючий ознака того, що регенеративна стоматологія коли-небудь зможе відновлювати пошкоджені зуби.

Інші дослідження в цій області

Це не перша спроба змусити зуби регенерувати втрачену емаль: вчені вже розробили вакцини і використовували стовбурові клітини, які змушують зуби лабораторних мишей і щурів виростати заново. Новий гель також був протестований на мишах, повідомляє The Independent, але також відновив емаль на раніше віддалених людських зубах.

Проблема в тому, що натуральна емаль в 400 разів товщі, ніж емаль, вирощена за допомогою нового гелю, за даними The Independent. Отже, це початок, але в доступному для огляду майбутньому пломби і раніше будуть більш корисним варіантом для людей з проблемними зубами.

Після триваючих випробувань на мишах команда вчених планує фактично випробувати гель налюдей, відстежуючи, як нова емаль тримається, коли вони проводять свій день, їдять, п’ють і жують.

Зубная эмаль - как восстановить
Зубна емаль – як відновити

Популярне

Схожі статті

Навіть стіл борошном не забруднила. Найпростіше і найшвидше печиво: смачне, розсипчасте. Тісто на кефірі

Печиво - це смачний десерт, який прикрашає будь-який стіл і додає затишку в будь-який вечір. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт на кефірі, після якого навіть стіл залишиться чистим.

Готую так вже багато років: замість набридлих котлет – “Царські пальчики”. Ми всі 17 штук одразу з’їли

Звичайні котлети - це дуже проста і смачна страва, але навіть вони часом набридають. На щастя, існує чудова альтернатива, яка сподобається кожному. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.