Важливо знати: чому під час менопаузи треба особливо берегти серце

Ризик серцевих захворювань підвищується, коли ви досягаєте менопаузи. Чому? Дізнаємося думку фахівця.

«Серцево-судинні захворювання – основна причина смерті жінок в Сполучених Штатах», – говорить доктор Патріція Галазка, кардіолог, – кожна жінка повинна знати не тільки про традиційні фактори ризику серцево-судинних захворювань, таких як куріння, діабет і високий кров’яний тиск, але і про фактори ризику, пов’язаних зі статтю, таких як передчасна менопауза і менопауза ».

Чому жінки під час менопаузи в зоні ризику?

Під час перименопаузи і менопаузи рівень естрогену значно падає. Це викликає шквал фізичних реакцій, що впливають на жіноче серце.

Рівні естрогену безпосередньо впливають на три фактори ризику серцевих захворювань: артеріальний тиск, рівень холестерину та інсуліну.

Коли рівень естрогену падає, кровоносні судини і серцевий м’яз стають менш еластичними і жорсткими. Це може привести до підвищення артеріального тиску, яке, якщо його не контролювати, може привести до гіпертонії.

Недолік естрогену також може завдати шкоди рівню холестерину, в результаті чого рівень ЛПВЩ («хорошого» холестерину) знижується, а рівень ЛПНЩ («поганий» холестерин) підвищується.

Деякі жінки також можуть стати стійкими до інсуліну під час менопаузи. Через це їх тіла не можуть ефективно перетворювати цукор в крові і крохмаль в клітинну енергію, що призводить до діабету.

Які ще проблеми можуть з’явитися під час менопаузи?

Менопаузальні гормональні зміни також можуть бути причиною двох інших проблем, що впливають на здоров’я серця: фібриляції передсердь (ФП) і збільшення ваги. При ФП коливання гормонів, які відчувають жінки під час менопаузи, можуть викликати почастішання пульсу або інші порушення серцевого ритму.

Недолік естрогену також є причиною уповільнення метаболізму жінки, що може викликати збільшення ваги. Збільшення ваги з більшою ймовірністю відбудеться в області живота, оскільки естроген регулює, де у людини зазвичай відкладається зайвий жир. Менша кількість естрогену означає, що вага більше не вказується в правильному напрямку і зберігається в середній частині.

Через всього цього менопауза і неприємні симптоми, які вона може викликати, здаються страшними і непідвладними вам. Однак жінки самі контролюють свою долю менопаузи – принаймні, з точки зору здоров’я серця.

Що робити?

Якщо ви не з тих, хто вже веде здоровий для серця спосіб життя, час до перименопаузи і менопаузи – дуже вдалий час для цього. Здорова для серця дієта, багата фруктами і овочами, достатня кількість фізичних вправ і вивчення показників артеріального тиску, холестерину і цукру в крові – відмінно для початку.

Якщо ви вже переживаєте перименопаузу або менопаузу, ви теж можете дещо зробити. Виділіть час для вправ і здорового харчування кожен день, стежте за своєю вагою і, що б ви не робили, не паліть. Якщо так, киньте.

«Дуже важливо, щоб кожна жінка обговорювала свій індивідуальний серцево-судинний ризик зі своїм лікарем в рамках спільного прийняття рішень щодо лікування і зміни способу життя», – говорить доктор Галазка. Такі відкриті бесіди з вашим лікарем можуть допомогти вам встати на шлях до хорошого серця в період переходу через перименопаузу, менопаузу і інші періоди.

менопауза
менопауза

Популярне

Схожі статті

Люблю готувати це на сніданок. Страва просто незрівнянна, мої її обожнюють: рецепт без жиру та смаження

Коли треба приготувати щось дієтичне на сніданок, користаюся цим рецептом. Готую сирну запіканку без жиру, борошна та манки. Тож за фігуру можна не хвилюватися. Калорій небагато, а білку вдосталь.

Домашні випрошують щодня, діти навіть у школу тягають: рецепт шоколадних млинців. Можна навіть із малюнком

Млинці - проста і смачна, але все ж звична всім страва. Що вийде, якщо додати в них креативу? Сьогодні ми підготували незвичайний рецепт шоколадних млинців, які сподобаються як дорослим, так і дітям.

Забула про деруни: ці оладки з цвітної капусти готую всі 7 днів на тиждень. Сусідка благає дати рецепт

Неймовірно ніжні оладки з капусти сподобаються абсолютно всім. Смакувати їх можна гарячими, але й холодними також добре, особливо зі сметаною.