У 800 мільйонів дітей високий рівень свинцю в крові

Найбільш ранні роки життя дитини характеризуються швидким ростом і розвитком мозку. Це робить дітей особливо вразливими від шкідливих речовин з навколишнього середовища.

Нейротоксин може призвести до повного пошкодження мозку.

Величезні міжнародні цифри взяті з нового звіту Pure Earth і ЮНІСЕФ. Pure Earth працює над розв’язанням проблем забруднення, які можуть бути шкідливими для людини.

Найбільш ранні роки життя дитини характеризуються швидким ростом і розвитком мозку. Це робить дітей особливо вразливими від шкідливих речовин з навколишнього середовища.

Кам Шріпада, постдок з Норвезького університету науки та технологій (NTNU), який брав участь в написанні звіту.

Шріпада співпрацює з міжнародними організаціями в дослідженні соціальної нерівності стосовно здоров’я, особливо серед дітей.

«Вплив свинцю під час вагітності та на початку життя може привести до того, що дитина ніколи не досягне свого потенціалу», – говорить вона.

Шріпада працює в Центрі досліджень глобальної нерівності стосовно здоров’я (CHAIN) NTNU у співпраці з Норвезьким інститутом громадської охорони здоров’я та ЮНІСЕФ.

Свинець – це не тільки елемент, але і потужний нейротоксин, який може викликати пошкодження на рівні всього п’яти мікро грамів свинцю на децилітр крові. Отруєння свинцем може бути гострим і викликати все, від болю в животі до пошкодження мозку, коми та смерті.

Але отруєння свинцем також може розвиватися повільно, тому що він накопичується в організмі протягом тривалого періоду часу. Найчастіший симптом – летаргія через анемії. Високий рівень свинцю може вражати кров і кістковий мозок, нервову систему і нирки.

Отруєння свинцем також може сприяти зниженню IQ і поведінкових проблем, які можуть тривати все життя.

“Свинець являє собою загрозу для здоров’я дітей в кожній країні світу. Однак діти в країнах з низьким або середнім рівнем доходу є найбільш уразливими, особливо в Південній Азії та серед маргіналізованих груп в цілому. Коли він призводить до впливу свинцю та інших токсинів в навколишньому середовищі, з якими нам необхідно боротися », – каже Шріпада.

Велика частина свинцю надходить зі свинцево-кислотних акумуляторів, зміст яких не повинен належного перероблення. Кількість автомобілів потроїлася в країнах з низьким і середнім рівнем доходу за останні 20 років, що, своєю чергою, призвело до різкого збільшення кількості свинцевих акумуляторів. Близько половини батарей не використовується і не відновлюються належним чином.

Водопровідні труби, промисловість, фарби та ряд товарів для будинку, таких як консерви, забруднені спеції, косметика та іграшки, також вносять свій внесок. Свинець, який раніше використовувався в бензині, дотепер знаходиться в ґрунті.

Побічно країни можуть зазнати величезних втрат доходів, оскільки діти ростуть з цими джерелами впливу свинцю. Ставши дорослими, вони часто не можуть вносити оптимальний внесок в суспільну економіку.

«Цей звіт має глобальне значення, – говорить професор NTNU Тер’є Андреас Ейкем, який очолює CHAIN.

І Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), і Центри з контролю і профілактиці захворювань в Сполучених Штатах вважають, що ситуація вимагає міжнародних заходів, таких як додаткова інформація та зміцнення системи охорони здоров’я в декількох країнах.

 ""

«Цей звіт проливає світло на свинець як на важливу глобальну проблему навколишнього середовища і здоров’я, яка особливо пов’язана зі здоров’ям і розвитком дітей», – каже Хайді Аазе, яка очолює дослідження NeuroTox в Норвезькому інституті охорони здоров’я.

У дослідженні NeuroTox вивчається взаємозв’язок між токсинами навколишнього середовища в утробі матері, включаючи свинець, і різними показниками розвитку мозку. СДУГ, аутизм і когнітивні функції розглядаються в великій вибірці норвезьких дітей. Екологічні токсини, виявлені в організмі матері під час вагітності, можуть вплинути на розвиток дитини.

CHAIN буде використовувати дослідження NeuroTox для вивчення взаємозв’язку між соціально-економічними факторами, такими як дохід, освіту та умови життя, а також рівнями свинцю та інших токсинів навколишнього середовища у вагітних жінок і їхніх дітей.

«Звіт ЮНІСЕФ та інші дослідження показують, що бідність пов’язана з більш високим вмістом свинцю і підвищеним ризиком шкідливого впливу на здоров’я. Ми досліджуємо, чи застосовна ця картина до вагітних жінок і дітям в Норвегії », – каже Азе.

Результати досліджень NeuroTox і CHAIN також можуть використовуватися по-різному на міжнародному рівні, наприклад, для запобігання соціальної нерівності стосовно здоров’я, включаючи шкідливий вплив токсинів навколишнього середовища.

Згідно зі звітом ЮНІСЕФ, середній рівень свинцю в крові у дітей з країн з низьким і середнім рівнем доходу набагато вище, ніж у норвезьких дітей. Проте у звіті підраховано, що у багатьох норвезьких дітей рівні свинцю можуть перевищувати встановлену межу, який, як ми знаємо, погано впливає на розвиток мозку.

«Це викликає занепокоєння, – говорить дослідник NeuroTox Гро Делі Вілланджер.

Дослідження показують, що ушкодження мозку і нервової системи може статися при набагато нижчих рівнях свинцю, ніж межа, зазначений у звіті.

«Сьогодні не встановлено ніякої межі вартості, який вважається безпечним, і тому кількість постраждалих дітей може бути набагато вище як в Норвегії, так і в інших країнах», – каже Віллангер.

Популярне

Схожі статті

Невже зовсім стало скрутно: Олена Шоптенко, перебуваючи за кордоном, оголосила про розпродаж своїх речей

Багато зірок, які перебувають за кордоном, продовжують допомагати Україні, збираючи кошти на своїх концертах. Олена Шоптенко вирішила йти іншим шляхом, знаходячи творчий підхід до підтримки.

Коли дитина просить щось спекти, двічі не думаю – готую це: сирний пиріг з горіхами, родзинками та джемом

Готові відчути аромат сирного пирога, який розтане в роті, залишаючи незабутнє смакове враження? Тоді приєднуйтесь до нашої кулінарної експедиції, де простота — це ключ до справжньої насолоди!

Довела до сліз світську левицю: що такого розповіла Наталія Могилевська Осадчій та від чого Катя заплакала

Наталія Могилевська демонструє, що інколи один акт доброти може змінити життя тих, кому він адресований. Її приклад показує, що справжня любов та турбота можуть зробити світ кращим.