Мити чи не мити: які крупи можна не промивати перед варкою — рецепти і пропорції гречки, рису, булгуру

Фахівці давно довели, що каші – це дуже корисна їжа. Кулінари, своєю чергою, доводять, що це – ще й дуже смачно та поживно. Секрети вдалого приготування гречки, рису та булгуру

Останнім часом крупи міцно ввійшли до звичного раціону кожного українця. Річ не лише у постійних відключеннях світла, а й у тому, що здорове харчування стало невіддільною частиною сучасної моди. Пропонуємо ознайомитись з секретами та хитрощами приготування найпопулярніших круп, які точно стануть кожному в пригоді.

Рис

У складі цієї крупи дуже багато крохмалю, тому відповідь на питання, чи потрібно промивати рис перед приготуванням, однозначна – необхідно. Безпосередньо перед варінням крупу потрібно дуже добре промити під холодною водою. Ще краще – залишити рис у чистій воді на годину.

Як зварити смачний рис
Як зварити смачний рис

У другому випадку ви не просто позбудетесь від крохмалю, через який зварений рис злипається, а й суттєво скоротите час приготування страви. Якщо попередньо крупа була замочена, то під час варіння додавайте менше води та скорочуйте час приготування.

Для приготування довгозернистого або пропареного рису на одну склянку крупи потрібно дві склянки води. А ось для приготування дикого або коричневого рису потрібно три склянки води на одну склянку крупи.

Гречка

Ця крупа також належить до тих, які обов’язково потрібно промивати перед варінням. Деяким може кортіти оминути це правило, адже, на перший погляд, крупа може здаватись абсолютно чистою. Втім, промивати гречку до приготування потрібно не лише заради того, аби позбутись від бруду, а й для того, аби змити борошняного шару на зернах.

Як правильно приготувати гречку
Як правильно приготувати гречку

Для того, аби гречка в результаті “розсипалась”, варити кашу потрібно в пропорціях 1:2 – одна склянка крупи, дві склянки води.

Булгур

Ця крупа належить до тих, які не потрібно промивати перед приготуванням. Загалом є чимало цікавих способів приготування цієї каші, але найбільш поширені – класичне варіння та попереднє обсмаження, а лише потім варіння.

Як смачно приготувати булгур
Як смачно приготувати булгур

Щоб приготувати смачну кашу, води потрібно вдвічі більше, ніж крупи – на один стакан булгуру потрібно два стакани води. Якщо попередньо ви смажили крупу, то воду додавайте прямо туди, де був булгур. Якщо ж одразу вирішили варити, то крупу залийте окропом і готуйте 20-30 хвилин на слабкому вогні.

Популярне

Схожі статті

Навіть стіл борошном не забруднила. Найпростіше і найшвидше печиво: смачне, розсипчасте. Тісто на кефірі

Печиво - це смачний десерт, який прикрашає будь-який стіл і додає затишку в будь-який вечір. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт на кефірі, після якого навіть стіл залишиться чистим.

Готую так вже багато років: замість набридлих котлет – “Царські пальчики”. Ми всі 17 штук одразу з’їли

Звичайні котлети - це дуже проста і смачна страва, але навіть вони часом набридають. На щастя, існує чудова альтернатива, яка сподобається кожному. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.